SFTP-Secure File Transfer Protocol

Opprettet av Dag Frode Aasnes, Endret Fri, 17 Feb 2023 ved 10:41 AM av Dag Frode Aasnes

SFTP står for Secure File Transfer Protocol, og det er en sikker protokoll for overføring av filer mellom datamaskiner over et nettverk. SFTP bruker SSH (Secure Shell) for kryptering og autentisering av dataene som overføres, noe som gjør at dataene er beskyttet mot avlytting og uautorisert tilgang.

SFTP fungerer på samme måte som FTP, men i stedet for å bruke to separate porter for overføring av data og kommandoer, bruker SFTP kun en enkelt port for all kommunikasjon. SFTP støtter også to overføringsmoduser: ASCII-modus for tekstfiler og binær modus for ikke-tekstfiler som bilder og programmer.

SFTP har flere fordeler over andre protokoller for filoverføring. For det første er det sikrere enn FTP og FTPS, fordi all kommunikasjon er kryptert. For det andre er det enklere å administrere og konfigurere, fordi det bruker SSH, som allerede er en utbredt protokoll for å sikre tilgang til datamaskiner over et nettverk.

SFTP-klienter er tilgjengelige for de fleste plattformer, inkludert Windows, macOS, Linux og Unix, og mange populære FTP-klienter, som FileZilla, støtter også SFTP. SFTP er vanligvis tilgjengelig på servere som kjører SSH-protokollen, og kan konfigureres for å gi tilgang til bestemte mapper eller brukere på serveren.