Hvorfor blir http adresser automatisk endret til https i nettleser?

Opprettet av Dag Frode Aasnes, Endret Mon, 06 Mar 2023 ved 09:38 AM av Dag Frode Aasnes

HTTP-tilkoblinger er åpne for avlytting og kan potensielt utsette sensitiv informasjon som passord og personlig informasjon for angrep fra hackere eller andre uønskede parter. HTTPS er en sikrere protokoll for kommunikasjon mellom en nettleser og en nettside, fordi den bruker en kryptert tilkobling for å beskytte informasjonen som overføres mellom dem.

Derfor har mange nettsteder nå konfigurert seg med HTTPS som standardprotokoll, og det er derfor nettlesere vil automatisk endre HTTP-tilkoblinger til HTTPS når det er mulig. Dette kalles en "HTTP til HTTPS-omdirigering", og den skjer automatisk når en bruker går til en nettside med en HTTP-tilkobling.

En annen grunn til at nettlesere automatisk endrer HTTP-tilkoblinger til HTTPS, er at det kan forbedre søkemotoroptimaliseringen (SEO) til nettsiden. Google, for eksempel, gir en fordel i søkeresultatene til nettsteder som bruker HTTPS-tilkoblinger, og straffer nettsteder som ikke gjør det.

Til slutt, kan det også være tilfeller der en nettside kun er tilgjengelig via HTTPS, og i slike tilfeller vil en nettleser automatisk omdirigere en HTTP-tilkobling til HTTPS for å tillate brukere å få tilgang til nettsiden.