Hva er en DNS-peker?

Opprettet av Dag Frode Aasnes, Endret Mon, 06 Mar 2023 ved 11:01 AM av Dag Frode Aasnes

En DNS-peker, også kjent som en DNS-record eller en DNS-post, er en konfigurasjon i Domain Name System (DNS) som forteller en nettleser hvor en nettside skal lastes fra. DNS er en distribuert database som oversetter domenenavn til IP-adresser, slik at når noen skriver inn et domenenavn i en nettleser, kan nettleseren finne den riktige IP-adressen til serveren som er vert for nettsiden.

En DNS-peker består av flere deler, inkludert:

Navn: Dette er navnet på domenet som pekeren gjelder for, for eksempel "example.com".

Type: Dette er typen av DNS-post, for eksempel A-posten som brukes til å mappe et domenenavn til en IPv4-adresse, eller AAAA-posten som brukes til å mappe et domenenavn til en IPv6-adresse.

Verdi: Dette er den faktiske IP-adressen eller andre data som pekeren skal knytte domenet til.

TTL (Time to Live): Dette er hvor lenge pekeren skal caches i sekunder før det spørres på nytt. En lav TTL gjør at endringer blir synlige raskere, men kan øke belastningen på DNS-serveren.

DNS-pekeren kan konfigureres gjennom kontrollpanelet for domenenavnet eller via en DNS-server eller tredjeparts DNS-leverandør. Det er viktig å konfigurere riktig DNS-peker for å sikre at besøkende til domenet kan få tilgang til nettsiden riktig.