SSH-secure shell

Opprettet av Dag Frode Aasnes, Endret Fri, 17 Feb 2023 ved 10:44 AM av Dag Frode Aasnes

SSH står for Secure Shell, og det er en kryptografisk nettverksprotokoll som brukes til å sikre tilgangen til datamaskiner over et nettverk. SSH er vanligvis brukt for å koble til og administrere en ekstern datamaskin fra en lokal datamaskin, og kan også brukes for å overføre filer sikkert mellom to datamaskiner.


SSH fungerer ved å kryptere all trafikk mellom to datamaskiner, inkludert passord og andre data som overføres. Det gjør det mulig for en bruker å logge på en ekstern datamaskin over et usikret nettverk og utføre oppgaver som om brukeren satt direkte foran den eksterne datamaskinen. SSH bruker krypteringsnøkler for å autentisere og kryptere dataene som sendes over nettverket, og beskytter dermed mot uautorisert tilgang og avlytting av dataene.


SSH kan også brukes for å overføre filer sikkert mellom to datamaskiner ved hjelp av SFTP (Secure File Transfer Protocol), som er en del av SSH-protokollen. SFTP gir en sikker måte å overføre filer mellom to datamaskiner ved å kryptere all trafikk mellom dem.


SSH er en utbredt protokoll som støttes av de fleste operativsystemer og nettverksenheter, og er mye brukt for å administrere servere og andre datamaskiner over et nettverk. SSH-klienter og servere er vanligvis tilgjengelige for nedlasting fra programvareleverandører og open source-prosjekter.

Var denne artikkelen nyttig?

Så bra!

Takk for din tilbakemelding

Beklager at vi ikke kunne være mer til hjelp

Takk for din tilbakemelding

Fortell oss hvordan vi kan forbedre denne artikkelen.

Velg minst én av grunnene

Tilbakemeldingen er sendt inn

Vi setter pris på tilbakemeldingen din og vil prøve å rette på artikkelen