Hva er WHOIS?

Opprettet av Dag Frode Aasnes, Endret Fri, 22 Sep 2023 ved 08:00 PM av Dag Frode Aasnes

WHOIS er et offentlig register som gir informasjon om ansvarlig(e) for et domene eller en IP-adresse. Tidligere inneholdt WHOIS detaljer som domeneeierens navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse. Imidlertid har GDPR, som trådte i kraft i mai 2018, ført til skjuling av mye av denne informasjonen. Dette er en midlertidig løsning mens organisasjonen ICANN arbeider med å tilpasse seg GDPR-reglene og WHOIS-databasen.

ICANN har myndighet over WHOIS-policyen bare når det gjelder generiske toppnivådomener (gTLD-er). Informasjonen tilgjengelig for nasjonale toppnivådomener (ccTLD-er) styres derimot av lokale register. Noen ccTLD-er kan fortsatt vise informasjon om domeneeiere, spesielt når eieren er en bedrift eller organisasjon.

Det er mulig at ICANN i fremtiden kan gjøre (deler av) WHOIS-informasjonen offentlig tilgjengelig igjen, avhengig av hvordan de tilpasser seg GDPR-regelverket. Inntil videre forblir WHOIS en viktig, men begrenset ressurs for å identifisere ansvarlige for domener og IP-adresser på nettet.