Hvordan fungerer et domene?

Opprettet av Dag Frode Aasnes, Endret Thu, 08 Jun 2023 ved 12:14 PM av Dag Frode Aasnes

Et domenenavn er et unikt navn som identifiserer en entitet på Internett. Dette kan være en nettside, en e-postserver, eller andre tjenester som er tilgjengelig på Internett. Det er et sentralt aspekt av Internett-infrastrukturen, og fungerer som et brukervennlig alternativ til Internet Protocol (IP) adresser, som ellers ville vært nødvendig for å få tilgang til nettsider.


Domenenavnet er strukturert i et hierarki. På toppen av hierarkiet er toppnivådomener (TLDs), som er de siste delene av et domenenavn. Eksempler på TLDs er .com, .org, .gov og .no. Hver av disse TLDene er administrert av en egen organisasjon. For eksempel er .no-domener administrert av Norid.


Under toppnivådomenene er det andre- og tredjenivåsdomener, som er mer spesifikke for den individuelle nettsiden eller tjenesten. For eksempel, i domenenavnet "www.frontoffice.no", er "frontoffice" et andrenivådomene, og "www" er et tredjenivådomene.


For å få et domenenavn, må det registreres gjennom en domeneregistrar. Dette er organisasjoner som er autorisert til å registrere domenenavn på vegne av individer, bedrifter og organisasjoner. Når et domenenavn er registrert, er det registrantens ansvar å vedlikeholde og administrere domenenavnet, som inkluderer å peke domenet til den riktige serveren ved hjelp av DNS (Domain Name System) poster.


DNS er systemet som oversetter domenenavn til IP-adresser. Dette er nødvendig fordi mens mennesker finner domenenavn lett å forstå og huske, bruker datamaskiner IP-adresser for å identifisere hverandre på nettverket. En DNS-server fungerer som en "telefonbok" for internett, og mapper domenenavn til IP-adresser. Når en bruker skriver inn et domenenavn i en nettleser, oversetter DNS-serveren domenenavnet til IP-adressen til serveren hvor nettsiden er lagret, og nettleseren kan da hente og vise nettsiden.


Domenenavnsystemet er en kritisk komponent i den globale Internett-infrastrukturen, og gjør det mulig for brukere å enkelt navigere og bruke internett på en brukervennlig måte.Kjøp FrontSMS eller bestill Demo her.


Var denne artikkelen nyttig?

Så bra!

Takk for din tilbakemelding

Beklager at vi ikke kunne være mer til hjelp

Takk for din tilbakemelding

Fortell oss hvordan vi kan forbedre denne artikkelen.

Velg minst én av grunnene

Tilbakemeldingen er sendt inn

Vi setter pris på tilbakemeldingen din og vil prøve å rette på artikkelen