Hva er et domene

Opprettet av Dag Frode Aasnes, Endret Thu, 08 Jun 2023 ved 12:14 PM av Dag Frode Aasnes

Et domene, eller mer spesifikt et domenenavn, er i praksis adressen til et nettsted. Domenenavn er de tekststrengene du skriver inn i nettleseren din for å besøke spesifikke nettsteder.

Som nevnt, er et domenenavn delt inn i to hoveddeler: SLD (Second Level Domain) og TLD (Top Level Domain). I eksempelet ditt er "frontoffice" SLD og ".no" er TLD.

Toppleveldomener er de høyeste nivåene av domener i DNS (Domain Name System) strukturen på Internett. De mest kjente TLDene er generelle domener som .com, .net, og .org, men det finnes også landkode TLDer, som .no for Norge.

Norid, eller UNINETT Norid AS, er det selskapet som administrerer det norske landskodedomenet .no. De er ansvarlige for å sørge for at norske domenenavn er unike og registrert korrekt, slik at Internett kan fungere effektivt og pålitelig.