Hva er en navneserver?

Opprettet av Dag Frode Aasnes, Endret Mon, 06 Mar 2023 ved 11:03 AM av Dag Frode Aasnes

En navneserver (også kjent som DNS-server) er en server som inneholder informasjon om domenenavn og IP-adresser. Navneservere brukes til å oversette domenenavn til IP-adresser, slik at en nettleser kan finne riktig server som vert for nettsiden.


Når en bruker skriver inn et domenenavn i en nettleser, vil nettleseren først sende en forespørsel til en navneserver for å finne IP-adressen til serveren som vert for nettsiden. Navneserveren vil svare med informasjonen som er lagret på den eller andre navneservere i hierarkiet.


Det er vanlig å ha to eller flere navneservere som er konfigurert for et domene for å sikre redundans og pålitelighet. Hvis en navneserver ikke kan nås, kan en annen fortsatt gi riktig informasjon.


Navneservere kan administreres av domeneeieren eller av en tredjeparts DNS-leverandør. De kan konfigureres for å peke til forskjellige IP-adresser avhengig av type DNS-post, for eksempel en A-post for å mappe et domenenavn til en IPv4-adresse eller en MX-post for å peke til e-postserveren for domenet.

Var denne artikkelen nyttig?

Så bra!

Takk for din tilbakemelding

Beklager at vi ikke kunne være mer til hjelp

Takk for din tilbakemelding

Fortell oss hvordan vi kan forbedre denne artikkelen.

Velg minst én av grunnene

Tilbakemeldingen er sendt inn

Vi setter pris på tilbakemeldingen din og vil prøve å rette på artikkelen